dusuntua.com is a Malaysian indexing website. Any place used for relaxation, recreation, attracting visitors for holidays, hotels, lodging or place for vacations is listed here.

Login

Member SignUp

Post a Free Ad

Having a problem? Contact web admin How to post? Step by step

Search by:




How to make your pc like new again

This listing has been viewed 849 times
system configuration
system configuration
system configuration

What is your problem?

How to make your pc like new again

Lama sangat masa yang diambil untuk start pc. windows dah on tapi pointer masih belum sedia untuk execute arahan, macam sedang proses sesuatu. Masa tunggu windows start banyak pop up windows yang tah ape-ape.

Know how to solve it

How to make your pc like new again

Sistem windows dilengkapi dengan satu sistem yang dipanggil 'startup'. Ia berfugsi untuk auto start mana-mana aplikasi yang telah diset semasa windows start. Ini menyebabkan pc kita menjadi lebih lama untuk bersedia dari masa start kerana terpaksa execute juga aplikasi2 startup item ini.

Antara startup item yang popular adalah yahoo messenger, skype, printer utility, adobe, games dan lain-lain. Semakin banyak kita install aplikasi, semakin banyak list startup item kita kerana dimanipulasi oleh aplikasi untuk menjadikan aplikasi mereka bertambah laju apabila kita nak buka kemudian. (itu pun kalau kita nak buka masa tu) Tapi kalau dah start pun ambil masa 5 minit, apa kejadahnya!!.

Pc baru memerlukan masa kurang dari 30s untuk proses start dan ready untuk guna. Cuba anda kira sendiri berapa masa tempoh pc anda.

Berikut adalah langkah-langkah mudah untuk disable startup item pc anda

 

  1. Klik butang start dan buat carian aplikasi ‘run’ dan klik.
  2. dusuntua

  3. Taip ‘msconfig’ seperti dalam rajah di atas dan’ok’

  4. dusuntua
  5. Satu pop up windows ‘system configuration’ seperti di atas akan muncul.

  6. Klik pada Startup tab. Anda akan lihat senarai startup pc anda di sini.
  7. Tak tahu yang mana satu nak disable? Cuba tengok nama startup item tersebut dan location di mana ia berada. Apa pun, jika anda disable semua startup item ia tidak memberi kesan kepada sistem windows anda. cuma mungkin antivirus atau touchpad anda sahaja yg tidak berfungsi selepas start. Jgn bimbang, kerana proses ini boleh diulang-ulang. kata orang bleh cuba test try.
  8. Restart pc

Selamat mencuba dan lihat hasilnya. kalau masih gagal start dalam tempoh bawah 30s, boleh cuba cara selepas ini pula yang digunapakai oleh system pc masakini. Rahsia start windows bawah 10s






  • hotels in Langkawi
  • Koleksi Tudung Labuh Saiz l, xl, xxl, xxxl
  • Search by word: