dusuntua.com is a Malaysian indexing website. Any place used for relaxation, recreation, attracting visitors for holidays, hotels, lodging or place for vacations is listed here.

Login

Member SignUp

Post a Free Ad

Having a problem? Contact web admin How to post? Step by step

Search by:
How to stop windows update automatically

This listing has been viewed 2100 times


What is your problem?

How to stop windows update automatically
Tengah buat kerja tetiba windows restart sebab auto aupdate? internet slow sebab windows tengah download update? PC slow dan cuba restart tapi terus masuk mode windows updating.

Know how to solve it

How to stop windows update automatically

Sistem Windows yang dipasang pada PC atau laptop biasanya telah di set untuk auto update. Update adalah kaedah yang penting supaya windows dapat berjalan dengan baik setiap masa. Walaubagaimanapun, jika windows update pada masa-masa tertentu yang terkena pada ketika kita sangat memerlukan penggunaan PC, ia adalah sesuatu yang boleh membuatkan kita benar-marah. Ya, marah sebab proses update biasanya memerlukan masa yang lama dan memerlukan beberapa kali pc restart.

Walaupun kita boleh jadualkan proses update mengikut masa yang dikehendaki, biasanya bila datang masa yang urgent tulah kita terkena. Haha..

Tidak dinafikan update penting, tetapi bagi saya selagi pc tiada masalah, maka tidak perlu update windows. So disini saya tunjukkan cara mudah untuk disable auto update. Cara ini terpakai untuk windows vista, windows 7 windows 10 dan yang seangkatan.

1- Klik butang start dan buat carian aplikasi ‘run’ dan klik.

2- Taip ‘msconfig’ seperti dalam rajah di atas dan’ok’

3- Satu pop up windows ‘system configuration’ seperti di bawah akan muncul.

4- Klik pada tab ‘services’ dan cari ‘windows update’ kemudian untick.

5- Klik ‘Apply’ dan ‘ok’. Seterusnya restart pc.

Tahniah, anda telah berjaya mematikan fungsi windows update. So, bila nak update windows camne? Mudah je. Ikut semula step di atas dan tick semula.


  • hotels in Langkawi
  • Koleksi Tudung Labuh Saiz l, xl, xxl, xxxl
  • Search by word: