dusuntua.com is a Malaysian indexing website. Any place used for relaxation, recreation, attracting visitors for holidays, hotels, lodging or place for vacations is listed here.

Login

Member SignUp

Post a Free Ad

Having a problem? Contact web admin How to post? Step by step

Search by:
Apa sebab kalau kereta tiba-tiba kuat makan minyak

 

2134 page viewer

Petanda Kerosakan Pemacu Kawalan Minyak (VVT) Apa sebab kalau kereta tiba-tiba kuat makan minyak

Discover what an Oil Control Valve (VVT Solenoid) is and explore the telltale signs of a malfunction. Uncover insights into common issues and solutions. Your guide to understanding and addressing VVT Solenoid problems.


Perbezaan antara kereta yang tidak berkesan dari segi penggunaan bahan api disebabkan oleh kerosakan akibat pemakaian dan pengetesan yang berlebihan atau sensor yang mengalami kerosakan boleh dikenal pasti melalui beberapa faktor berikut:

Tiba-tiba kereta kuat makan minyak

 • Kerosakan Akibat Wear and Tear (Pemakaian dan Pengetesan yang Berlebihan):

  Pemakaian dan pengetesan yang berlebihan boleh menyebabkan bahagian-bahagian enjin dan sistem kenderaan lain mengalami kerosakan. Keadaan seperti ini akan menyebabkan kereta kuat makan minyak dalam tempoh yang anda akan kurang perasan seperti selang sebulan atau dua bulan. Komponennya seperti:- 

  •  Cincin piston (piston ring) haus menyebabkan power lost,
  •  Palam pembakaran (spark plug) yang penuh carbon / hitam,
  •   Injap (intake / ekzos) mungkin mengalami kehausan yang boleh menyebabkan pembakaran bahan api yang tidak efisie,
  •  Filter udara tidak diservis / tukar menyebabkan aliran udara ke dalam engine terganggu,
  • Tayar tidak cukup angin
  • Minyak engine lambat di tukar menyebabkan geseran dalaman engine semakin bertambah 

 • Kerosakan Akiba Sensor atau alat yang Rosak:

  Sensor-sensor dalam enjin dan sistem kenderaan adalah penting untuk mengawal dan memantau pelbagai parameter. Jika sensor-sensor seperti di bawah ini rosak, maka anda akan segera perasan kereta anda kuat makan minyak dalam tempoh sekali atau dua kali isian minyak petrol. Dalam kata lain kereta anda tiba-tiba kuat makan minyak. Antaranya seperti:-

  • Sensor oksigen  (O2 sensor) gagal, 
  • Sensor suhu enjin mengalami kerosakan, 
  • OCV (Oil Control Valve) / VVT Solenoid rosak, (Pemacu Kawalan Minyak yang mengalami kerosakan boleh mengakibatkan penyesuaian masa pembukaan dan penutupan injap enjin yang tidak efisien)
  • EGR (Exhaust Gas Recirculation) valve rosak / open sepanjang masa,  
  •  Auto choke rosak /  on sepanjang masa,

  antara yang boleh menyebabkan enjin bekerja tidak cekap, yang membawa kepada peningkatan penggunaan bahan api secara tiba-tiba

   


 • Gejala Pemacu Kawalan Minyak (VVT) Rosak Kenali tanda-tanda Pemacu Kawalan Minyak (VVT) yang gagal untuk mencegah kerosakan enjin yang meluas.

  Berikut adalah perkara yang perlu diberi perhatian: 

  • 1. Enjin Bergetar Kasar Apabila Pemacu Kawalan Minyak (VVT) mengalami masalah, anda mungkin mengalami gegaran kasar semasa enjin dalam keadaan ralat.
  •  2. Penggunaan Bahan Api yang Tidak Efisien Jika anda mendapati bahawa kenderaan anda menggunakan lebih banyak bahan api daripada biasa, Pemacu Kawalan Minyak (VVT) yang rosak mungkin menjadi penyebabnya. 
  • 3. Prestasi Enjin Kurang Optimum Enjin yang tidak berfungsi dengan baik mungkin disebabkan oleh Pemacu Kawalan Minyak (VVT) yang tidak berfungsi sebagaimana mestinya. 
  • 4. Bunyi Noktah yang Tidak Biasa Pendengaran bunyi yang tidak biasa daripada kawasan enjin boleh menunjukkan masalah pada Pemacu Kawalan Minyak (VVT). 
  • 5. Lampu Amaran Enjin Menyala Apabila sistem Pemacu Kawalan Minyak (VVT) menghadapi masalah, lampu amaran enjin mungkin menyala di papan pemuka. 
  • 6. Enjin Mati Sendiri Kerosakan Pemacu Kawalan Minyak (VVT) boleh menyebabkan enjin mati sendiri, yang boleh membahayakan pemandu dan penumpang.

  EGR atau Sistem Pemulihan Gas Buang (Exhaust Gas Recirculation) adalah sebahagian penting dalam enjin kereta. Jika EGR mengalami kerosakan, beberapa gejala yang mungkin dialami termasuk

  Berikut adalah perkara yang perlu diberi perhatian: 

  1. Prestasi Enjin yang Kurang Optimum: EGR yang rosak boleh menyebabkan pengurangan kuasa enjin dan prestasi yang kurang baik, terutamanya semasa mempercepat atau mendaki bukit. 

  2. Enjin Bergetar atau Bergetar Kasar: Kerosakan pada EGR boleh mengakibatkan gegaran atau getaran kasar pada enjin, memberikan isyarat mengenai masalah dalam sistem. 

  3. Peningkatan Suhu Enjin: Kerosakan EGR boleh menyebabkan peningkatan suhu enjin kerana campuran udara dan bahan api yang tidak seimbang. 

  4. Peningkatan Penggunaan Bahan Api: Apabila EGR tidak berfungsi dengan baik, campuran udara dan bahan api mungkin tidak efisien, menyebabkan peningkatan penggunaan bahan api.

   5. Bau Gas Buang yang Busuk: EGR yang rosak boleh mengakibatkan gas buang yang dikembalikan ke dalam sistem pembakaran, menghasilkan bau yang tidak menyenangkan. 

  6. Lampu Amaran Enjin Menyala: Sistem pengawasan enjin mungkin mengesan masalah pada EGR dan menyebabkan lampu amaran enjin menyala di papan pemuka. 

  7. Enjin Mati Sendiri atau Kehilangan Kuasa: Kerosakan EGR boleh menyebabkan enjin mati sendiri atau kehilangan kuasa semasa bergerak, terutamanya semasa berhenti atau mempercepat. 

  8. Bunyi idling yang Tidak Biasa: EGR yang tidak berfungsi dengan baik boleh menyebabkan bunyi yang tidak biasa daripada kawasan enjin, seperti desiran atau deruman.


  Engine bergegar semasa idling

 • Koleksi Tudung Labuh Terkini

 • Sembang-sembang pasal Apa sebab kalau kereta tiba-tiba kuat makan minyak .